Fransa Ulusal Demiryolları (SNCF) USB çıkışı yardımıyla internete bağlanan RFID (radio frequency identification) kartını denemeye hazırlanıyor. Yolcular Weneo ID Smart Card adlı akıllı bileti kendi bilgisayarlarına takınca, kart otomatikman SNCF'nin web sitesine bağlanarak kullanıcının arzu ettiği kadar dolum yapması sağlanıyor. Yani, temelde akbil gişesine gidip akbil doldurmaya benzese de bunu evinizde pc başında gerçekleştirebilmek büyük bir rahatlık.




Weneo ID Smart Card'ın yerleşik 4GB flaş belleği var. Kartta kişinin paso bilgileri (kimlik ve sosyal statüsü) ve satın alım, kontör bilgileri tutuluyor. Kartta yolcuların trene binerken ödeme cihazına birkaç santim uzaklıkta tutarak geçiş yapmalarını sağlayan bir RFID yongası da yer almakta. RFID yongası USB bellekte bulunan kimlik numarasını okuyucu cihaza gösterir ve böylece bilet ücreti toplam bakiyeden düşülür. RFID kartların sunduğu en büyük rahatlık kart ile okuyucu cihaz arasında herhangi bir fiziksel temasa gerek olmaması.

Şu anda bu kart 1000 kişiye dağıtılmış ve bu kişiler pilot teste tabiler. Eğer müşteriler bu uygulamadan memnun kalırlarsa Fransa Demiryolları 2010 yılında tamamen USB/RFID kart hizmetine geçebilir.

Fransa ülke çapına yaydığı hızlı tren ağıyla (300 km/s) bizlere zaten parmak ısırtıyor. Bu yeni uygulamayla da teknolojiyi ne kadar yakından takip ettiklerini gösteriyorlar.


0 yorum:

Yorum Gönder